Naturalne kiszenie i fermentacja to najbardziej unikalne i tradycyjne formy konserwowania żywności, które podnoszą jej jakość. Oprócz tego, że są metodami przedłużania trwałości owoców i warzyw, to tak naprawdę nie wymagają dużych nakładów finansowych. Samo kiszenie warzyw prawdopodobnie ma swoje źródła w Azji, było znane w Chinach już 2000 lat temu. Sprawdźmy dlaczego kiszone znaczy zdrowe.
Po pierwsze, do zdrowego trawienia potrzebujemy zarówno prebiotyków, jak i probiotyków. Takie zestawienie tworzy najzdrowsze środowisko dla rozwoju mikroorganizmów w naszych jelitach.
Same probiotyki zgodnie z definicją Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) oraz Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) to żywe drobnoustroje, które podane w odpowiedniej ilości wywierają korzystny wpływ na zdrowie gospodarza. Właśnie te wyselekcjonowane kultury bakteryjne wspierają mikrobiotę jelitową.
Niektóre badania [1]Ravinder Nagpal, Ashwani Kumar, Manoj Kumar, Pradip V. Behare, Shalini Jain, Hariom Yadav, Probiotics, their health benefits and applications for developing healthier foods: a review, FEMS … Continue reading probiotyków wskazują też na szereg innych korzyści zdrowotnych, które mogą one oferować, w tym:
Jeśli szukacie więcej informacji, to polecam Wam osobę Mai Suro – dietetyczka kliniczna, która w swoich zapisanych relacjach na Instagramie ma m.in. wspaniały wykład właśnie o probiotykach.
Po drugie, oprócz probiotyków są bogate w witaminy A, C, E, K, witamin z grupy B; magnez, wapń, fosfor i potas.
Po trzecie, wzmacniają naszą odporność. I tu kolejna ważna rzecz, budowanie odporności to długi proces a nie jednorazowe działania, czy cudowne suplementy.
Po czwarte, mikrobioty wspomagają skuteczniejszą odpowiedź immunologiczną, a także tłumią reakcje zapalne związane ze wspomnianymi już wyżej alergiami, chorobami układu krążenia i nowotworami.
Po piąte, dzięki pożytecznym bakteriom mlekowym oczyszczają organizm z toksyn i wspomagają trawienie.
Po szóste, w trakcie procesu kiszenia warzyw i owoców redukowana jest ilość cukru, a z niego dzięki fermentacji powstaje kwas mlekowy – stąd kiszonki są jeszcze mniej kaloryczne.
Po siódme, bywa, że po imprezowaniu dopada nas tzw. syndrom dnia następnego, wówczas nie ma nic lepszego niż właśnie sok z kiszonej kapusty, ogórków czy buraków.
Po ósme, poprawiają kondycję włosów, skóry, paznokci, a także całego układu nerwowego.
Procesy interakcji pomiędzy żywnością przynoszą największe korzyści dla naszego organizmy. Dlatego warto kiszonki i produkty fermentowane spożywać w połączeniu z innymi pokarmami podczas posiłku.
Oczywiście kiszonki można również jeść same. Zdradzę Wam, że sama uwielbiam wyjadać kiszoną kapustę. Pamiętajcie jednak, że nie jest zalecanie jedzenie ich na czczo, gdyż mogą zbyt silnie pobudzić produkcję kwasów żołądkowych (a potem pojawią się wzdęcia, bóle brzucha).
I tu muszę przyznać, że mam szczęście, bo mój przyjaciel Jarosław jest specjalistą od kiszenia i fermentacji. W moim gronie uważa się, że nie ma rzeczy, której nie potrafiłby ukisić i jednocześnie nie byłaby ona smaczna. Poprosiłam go o takie klasyczne porady i specjalnie dla Was dostałam krótki przewodnik.
Jeśli chodzi o ogórki to mają one dość zawiłą drogę do Europy. Pochodzą z płn-zach. Indii, gdzie znane były od 4 000 lat. Wymieniane są w świętych księgach Wedy. Ich nasiona zna leziono w egipskich grobowcach w Fayum. Do Grecji trafiły w V w p.n.e., a potem do Rzymu. Na ziemie Słowian przywieziono je z Bizancjum pod nazwą „agurka”. Nasio na ogórka znaleziono w wykopaliskach z VIII w. w Poznaniu i Gnieźnie. W późnym średniowieczu ogórki trafiły do Niemiec, w języku niemieckim ogórek to die Gurke. [2]Janusz Czapski, Regionalne produkty z owoców i warzyw w Polsce i na świecie – charakterystyka i technologia, str. 43.
Pamiętajcie, że na cały proces budowania naszej odporności wpływa wiele czynników. Obok aktywności fizycznej i zapewnienia sobie odpowiedniej ilości snu (odpoczynku), unikania stresu, powinniśmy również dbać o właściwie zbilansowaną i pełnowartościową dietę. Te łącznie rozumiane elementy są naturalnymi narzędziami wzmacniania organizmu, których nie zastąpi żadna, nawet najlepsza suplementacja.
Bez wątpienia kiszonki na stałe umieszczone w naszej zróżnicowanej diecie, pomagają stymulować odporność. Jednak jeśli zmagacie się z chorobami przewlekłymi, w tym m.in.: z cukrzycą, zaburzeniami metabolicznymi, żywieniowymi, to przed wprowadzeniem do diety istotnych zmian, warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.
Bibliografia
↑1 | Ravinder Nagpal, Ashwani Kumar, Manoj Kumar, Pradip V. Behare, Shalini Jain, Hariom Yadav, Probiotics, their health benefits and applications for developing healthier foods: a review, FEMS Microbiology Letters, Volume 334, Issue 1, September 2012, Pages 1–15, https://doi.org/10.1111/j.1574-6968.2012.02593.x (data dostępu 30.07.2020); |
---|---|
↑2 | Janusz Czapski, Regionalne produkty z owoców i warzyw w Polsce i na świecie – charakterystyka i technologia, str. 43. |
Eksperci alarmują, że rak wątrobowokomórkowy nadal pozostaje białą plamą na mapie polskiej onkologii. Co gorsze,…
Onkolodzy od lat apelują, że wczesne rozpoznanie choroby nowotworowej jest kluczowym czynnikiem wpływającym na skuteczność…
Czy chemioterapię można nazwać oranżadą? Czy o chorobie nowotworowej, jaką jest chłoniak można powiedzieć, że była/jest…
Najpierw diagnoza choroby autoimmunologicznej, potem problemy z nerkami, w konsekwencji dializy; przeszczep, znowu dializy i…
Często mówiąc o chorobach genetycznych, zapominamy o jednej z najgroźniejszych jednostek chorobowych naszych czasów -…
Współczesna diagnostyka genetyczna nowotworów pozwala nam wykryć mechanizmy życia komórki i jej podziału, na które…